Henkilökuvassa Susanna Kettunen

Vegaaniset kasvisruuat -ryhmän seuratuimpiin julkaisijoihin lukeutuva Susanna Kettunen Vegelän haastattelussa.

Haminalainen Susanna Kettunen on värejä ja estetiikkaa lautasellaan rakastava intohimoinen kotikokki. Hänelle uusien ruokalajien kehittely on elämäntapa ja harrastus. Puolison, viiden koiran, kissan ja kahden vuohitilalta viikon ikäisenä haetun pukin kanssa pikkutilalla kaupungin pohjoisosassa viihtyvä Kettunen on ruuanlaiton visionääri.

”Ruokien ideointi ja toteutus vie ehdottomasti voiton itse syömisestä, vaikka tietenkin tavoitteena on tehdä herkullista ruokaa. Tykkään haasteista, joten en suunnittele kauppalistoja vaan ostan mitä sattuu, ja ruokaa tehdään niistä aineksista joita kotoa löytyy”, kertoo Kettunen.

Kettunen on syönyt vegaanisesti yli kuusi vuotta. Tätä edelsi noin 20 vuoden laktovege-kausi. Ruuanlaitosta hän innostui vasta siirryttyään kasvipohjaiseen ruokavalioon.

”Ruuanlaitto ei saa olla liian vakavaa tai pakkopullaa. Ideoiden pitää tulla lennossa, enkä useinkaan tiedä mitä lopputulos tulee olemaan ennen kuin ateria on valmis. Paras lopputulos tulee, kun ei pohdi ja suunnittele, vaan antaa mennä fiiliksellä. Mokia ei saa pelätä, niitä tulee kaikille ja usein asiat saa vielä korjattua. Muistan eräänkin kerran, kun majoneesi juoksettui, ja niin vain tarjoilin vieraille ”hienoa uutta ideaani”, friteerattuja majopalloja”, naurahtaa Kettunen.

Kesäkaudet Kettunen pyrkii pyhittämään omavaraisuuden maksimointiin. Hän viljelee pihallaan kokeilunhaluisesti tutustuen vuosittain uusiin vaihtoehtoihin. Ensi kesänä Kettusen haaveena on kokeilla mm. sikurin kasvatusta. Talvikautena hän toimii puolisonsa yrityksessä ja tekee satunnaisia catering-keikkoja ja tilausruokia.

”Seitanit ovat minulle ehkäpä mielekkäin asia keittiössä, koska niiden valmistuksessa oppii aina uutta. Joku voi tosin ajatella tässä olevan ristiriitaa, sillä itse en kaipaa lainkaan ”lihaisia” ruokia; lopetinhan lihan syönnin jo varsin nuorena, koska tekstuuri ja maku eivät sopineet suuhuni. Suuri kiitos vanhemmilleni, jotka olivat ja ovat mahtavia kokeilunhaluisia kokkeja, ja opettivat lapsesta lähtien syömään monipuolisesti kasviksia. Nykyään hekin opettelevat innolla vegaanisen kokkauksen saloja”, sanoo Kettunen.

Susanna Kettusen ”seitansalami”

Kuivat aineet:

3 dl gluteenijauhoa

1 rkl maissitärkkelystä

1 tl agar agaria

2 tl psylliumia

3 tl valkosipulijauhetta

1 tl sipulijauhetta

2 rkl ravintohiivahiutaleita

0,5-1 tl chilijauhetta

2 tl suolaa

1-1,5 rkl savupaprikajauhetta

1 tl mustapippurirouhetta

0,5 tl valkopippuria

1 rkl oreganoa hienoksi jauhettuna

1 tl jauhettua fenkolinsiementä

1,5 rkl ruokosokeria

Nestemäiset aineet:

3/4 dl vettä

3/4 dl öljyä

3 rkl punaviinietikkaa

2 rkl misotahnaa

1/2 tl savuaromia

n. herneen kokoinen nokare Wiltonin punaista pastaväriä

100g Violifen Epic Mature -juustoa pieneksi silputtuna (pilkuiksi)

Kuivat ainekset ja nestemäiset sekoitetaan eri astioissa ensin, ja sen jälkeen nestemäiset lisätään kuiva-aineisiin. Massaa kannattaa vaivata kunnolla, ja jättää lepäämään siksi aikaa kun silppuaa juustokkeen. Tässä on käytetty Epic Maturea, mutta muutkin vastaavat käyvät. Massa on tässä kohtaa ”kuivahkoa” eli murenee ja juustopalat on helppo sekoittaa joukkoon. Tiukasti puristelemalla saa muodostettua ”makkarat”, ja kelmun sekä folion avulla on helppo viimeistellä napakat paketit.

Ohjeesta tulee yhteensä n  500 g. Kaksi ”pepperonimakkaran” kokoista pötköä höyrytys 1 tunti, ”salamimakkaran” kokoinen pötkö höyrytysaika 1,5 tuntia.

Pötköt kääritään ensin napakasti kelmuun ja sitten vielä folioon. Annetaan jäähtyä kunnolla höyryttämisen jälkeen. Parin-kolmen päivän jääkaappisäilytys tekee seitansalamista ”sitkoisempaa” ja salamimaisempaa kuin tuoreeltaan syötynä.

Teksti: Mikko Hentunen

Resepti ja kuva: Susanna Kettunen

Mikko Hentunen

Vegelän admin