Maailman vegaanipäivä täyttää 30 vuotta
Kasvava kiinnostus vegaaniruokaa kohtaan haastaa perinteiset ruokailutottumukset.
Kansainvälinen Maailman vegaanipäivä 1.11.2024 muistuttaa kasvissyönnin tarpeellisuudesta maailman tulevaisuuden turvaamiseksi. Veganismi on siirtynyt 30 vuodessa marginaalista valtavirtaan ja herättää tänä päivänä ennennäkemätöntä kiinnostusta. Tietokirjailija ja eläinoikeusvaikuttaja Benjamin Pitkänen (VTM) haluaa innostaa ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota ja pohtimaan, miltä maailma näyttäisi, jos eläimet eivät olisi lautasillamme.
Vegaaniruokavalion terveyshyödyt ja ilmastovaikutukset
Kasvipohjaisen ruokavalion on osoitettu tarjoavan merkittäviä terveyshyötyjä, kuten pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen sekä tiettyihin syöpiin. Terveydellisten hyötyjen lisäksi vegaaniruokavalion todettiin olevan tehokkain tapa pienentää yksilön ympäristöjalanjälkeä vuonna 2018 julkaistussa Oxfordin tutkimuksessa. Pitkäsen mukaan ruokamurros on keskeinen osa kestävää tulevaisuutta, mutta eläinperäisten tuotteiden harhaanjohtava markkinointi sekä kulttuuriset normit hidastavat muutosta.
Kauppa ja politiikka ruokamurroksen jarruna
Viime aikoina on uutisoitu siitä, kuinka kasvipohjaiset tuotteet jäävät usein eläinperäisten tuotteiden varjoon kaupan hinnoittelun takia. ”Kaupat soveltavat vegaanituotteisiin korkeampia katteita kuin tarjouslihaan, mikä hidastaa niiden kulutuksen valtavirtaistumista”, Pitkänen toteaa.
Suomalaista maataloutta tuettiin vuonna 2023 kansallisin verovaroin yli miljardin euron edestä, josta merkittävä osa meni eläintuotannon tukemiseen. Ilman maataloustukien ohjaamista kasvipohjaiseen ruoantuotantoon on vaikeaa nähdä suurta muutosta ihmisten kulutustottumuksissa, koska nykyiset tuet tekevät eläinperäisistä tuotteista keinotekoisen halpoja.
Maailman vegaanipäivä 1.11.2024.
Lähde: Viral Vegans
Kuva: Pavel Tahkovuori
Pitkänen on saatavilla haastatteluihin, joissa hän voi tarjota käytännön vinkkejä ensimmäisten askeleiden ottamiseen kohti kasvipohjaista arkea. Kasvava tietoisuus eläintuotannon vaikutuksista ympäröivään maailmaan voi auttaa suomalaisia tarkastelemaan uudelleen ruokavalintojaan.