Vegemessut 2025
Vegelä kävi tutustumassa kasvipohjaisiin uutuuksiin Vegemessut 2025 -tapahtumassa Helsingissä
Kauan odotettu vegaanisen maailman huipputapahtuma Vegemessut 2025 starttasi eilen Helsingin Kaapelitehtaalla kolean ja viimaisen sään piiskatessa pääkaupunkia. Luontoäidin oikuista huolimatta itse tapahtuma oli lämpimin vuosiin. Tapahtuman sisäänkäynti oli siirretty pois ruuhkaisesta pääsisäänkäynnistä helpommin kontrolloitavaan sivuoveen, josta pääsi suoraan tapahtumasaliin. Vegemessut oli nyt kompaktimpi ja viihtyisämpi, pienempi tapahtuma. Sisustuksella saa paljon aikaan ja yleisöä on selkeästi kuunneltu, sillä nyt ei tarvinnut etsiä roskiksia tai vesipistettä.

Saavuimme tapahtuman ammattilaisosioon alkupäivästä valppain mielin ja kielin. Heti ensimmäisenä pisti silmään suurten sponsoreiden lähes täydellinen puuttuminen kuvasta. Missä ovat isojen (sekaani)sponsoreiden lattiatarrat ja ylimainonta? Itseäni tämä miellytti, koska en haluaisi nähdä Vegemessujen muuttuvan suurten sekaanifirmojen temmellyskentäksi. Vegemessujen oma perintö oli tänä vuonna vahvemmin mukana ja hyvä niin, vaikka se varmasti vaikuttaa myös tapahtuman saamaan julkisuuteen ja huomioon.
Eläinten turvakodit ja Animalia olivat totuttuun mukaan paikalla, mutta tuotepuolella pakkaa oli sekoitettu kunnolla.

Lihankorvikkeita oli tarjolla yllättävän vähän. Monen yhtiön paukut menevät sekasyöjille markkinointiin, eikä muutaman prosentin vegaani asiakasryhmä kiinnosta isompien yhtiöiden sijoittajia. Poissa olivat Vöner, Tapolan Papu ja moni muu. Virolainen Thormi ja kotimainen Makuliha jäivät paikalla olleista itselle parhaiten mieleen. Thormi on aloitellut Suomen markkinoilla nyt vuoden verran ja tulosta on syntymässä. Yhtiö on viimein saanut jalkansa K- ja S-ryhmän ruuhkaiseen ovenrakoon. Uudet kastikkeet olivat myös mukava lisä firman nyt jo laajaan repertuaariin. Thormilla on vahva ja omaperäinen ote. Siitä pidän. Makulihan tiskillä aistii perinteisen lähikaupan tunnelman. Uusi kanankaltainen leikkele/makkara on lihankaltaisuudessaan kyllä hämmentävä, varsinkin kun sen tarjoaa selkeästi lihatalon työntekijä. Yhtiön nakit ovat edelleen alansa ykkösiä mielestäni, jos korvikkeen autenttisuutta haetaan. Munakunnan vegeyhtiö Davan tiskillä esittelijää ei ollut, mutta reilu koepakkaus tarjottuna lähti matkaan.

Makeaa mahan täydeltä
Makealla puolella mämmi on kovassa nosteessa. Useampi yhtiö on tuonut markkinoille omansa ja skaala on huikea gluteenittomasta lakumämmiin ja kinuskikerrosunelmaan. Ensimmäistä kertaa mämmin ulkonäköön on puututtu kastikkeilla jolloin perinteinen kikkare jää piiloon. Joku kun keksii tähän vielä nonparellit päälle, niin ehkä mämmistä tulee mainstreamia myös maailmalla. Friidun jätskit, Eleplantin pursotekakut ja Foodinin naksut pitivät makeahampaan kutinaa kurissa. Kovasti odottamani Roundin tiski osoittautuikin myyntikojuksi. Truben pullabingossa arpa sentään osui ja sain mukaani herkullisen korvapuustin.

Tofu/tempe -osastolla kilpailu kovenee Baltian rynniessä markkinoille ja airfryerit kaasuttelevat ruutulipulla. Perinteistä paistinpannua ei tainnut olla mukana enää kellään. Poppamiehen alla seilaava Herkkä, Jalotofu ja muutama muu tofulla ja sen kaltaisilla ratsastanut kastikefirma pitivät kuitenkin vegeruokien ykkösten mainetta yllä. Ainoa pyöryköitä tarjonnut oli Baba Foods uutuutensa kanssa. Herkkusienestä makua saava falafelpyörykkä oli mukava uusi tuttavuus. Tamperelaisen Vegemin mainion N’dujan rinnalle kesällä pompsahtanut maxapatee on kyllä mainio tuote, jolle toivon suurta nousua. Toinen merkillepantava uutuus oli Urbaani vegendan pussitettu vehnäjuuri, jolla pääsee juurileivonnan alkuun mainiosti. Messujen ehkä kovimman makuelämyksen tarjosi Silmusalaatti japanilaisella Daikon-retikalla tuunattu versoseos.

Messujen ajankohta hiukan mietitytti monen esillepanijan mainitessa tuotteiden tulevan myyntiin vasta pääsiäisen nurkilla. Olisiko tässä parannettavaa vai onko Suomi todella näin riippuvainen kauppaketjujen kvartaaleista?
Juomapuolella mehut ja nitraattijuomat kiinnostivat itseä eniten. Rebeet, kylmäteeguru Möttönen ja Villi-juomat olivat mukavaa vaihtelua kombuchabuumille.
Katso koko messujen näytteilleasettajalista täältä.
Vegemessut 2025 jatkuu tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina 10.00-13.30 ja 14.00-18.00.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen