Nepalin lumoissa #1

Vegelän koekeittiössä valmistetaan tänään ruokaa nepalilaisittain.

Hullaannuin viime viikolla kokeilemaan nepalilaisen keittiön ruokia kotikeittiössä. Olin ollut uskossa, että makujen takana on eksoottisia mausteseoksia ja kaikenlaista muuta vaikeata, tai ainakin vaikeasti saatavaa. Väärässä olin. Muutaman kokeilun jälkeen onnistuin valmistamaan hyvinkin ravintola-annosten kaltaisia kokonaisuuksia. Päivän resepti on mausteinen kastike, jonka varsinaista nimeä en tiedä, mutta se on tarkoitettu syötäväksi herkullisen vegaanisen naan-leivän ja riisin kanssa.

Vegelän nepalilainen tomaattikastike tofulla

Ainesosat:

Paketti maustamatonta tofua (esim. Mama Mems –tuoretofu)

1/2 kiloa tomaatteja

Iso sipuli tai 3-4 kevätsipulia

2 tulista chilipalkoa

1-2 isohkoa punaista paprikaa

8-10 kynttä valkosipulia

Peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä

Kourallinen tuoretta korianteria (tai basilikaa)

Reilu desilitra seesamin siemeniä

Ruokalusikallinen kuminan siemeniä

Balsamico-etikkaa

(1 dl kasvikermaa)

Suolaa

Valmistus:

Kaada seesamin siemenet kuivalle pannulle ja paahda niitä sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes alkavat saada hiukan väriä. Varo polttamasta niitä, mutta paahda silti tarpeeksi, jotta maku muuttuu ja koostumus muuttuu rapsakammaksi. Siirrä pannu ja siemenet sivuun jäähtymään. Pilko huuhdellut tomaatit, paprikat, chilit, sipuli ja valkosipulit lohkoiksi ja laita ne suureen (wokki)pannuun. Kuori inkivääri ja lohko se myös pannulle. Lorauta päälle öljyä ja ala kuullottamaan kasviksia keskilämmöllä. Noin 10 minuutin kuluttua kasvikset alkavat päästää nesteitä ulos ja muhjuuntua. Lisää korianterit, reilu teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen balsamicoa, kuminan siemenet ja paahdetut seesamin siemenet. Kaada sekaan kiehuvaa vettä, kunnes pinta hiukan peittyy. Sekoita ja anna kiehua kannen alla 15 minuuttia keskilämmöllä.

Seesamin siemeniä paahtumassa

Nosta kansi ja sekoita. Anna porista keskilämmöllä ilman kantta vielä noin 20 minuuttia. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää joukkoon hiukan vettä. Seoksen pitäisi olla paksuhko ja kostea, mutta pinnan veden pitäisi olla haihtunut.

Kaada seos blenderiin ja soseuta melko tasaiseksi. Jos käytät sauvasekoitinta, varo kuumia roiskeita. Kaada seos kattilaan. Kuivaa tofut Nakkaran tofunkuivausvinkillä. Kuutioi ne haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lisää kastikkeen sekaan kattilaan. Lisää lopuksi halutessasi vielä kasvikerma. Kiehauta, tarkista suola ja nauti Vegelän nepalilainen tomaattikastike riisin, lisukkeiden ja vaalean leivän kera.

Nepalilainen ruoka

Valmiin ruuan väriin ja makuun vaikuttavat moni seikka, kuten tomaattien kypsyys ja lajike, sekä valkosipuleiden ja inkiväärin tuoreus ja lajike. Kokeilemalla saa uusia nyansseja reseptiin.

Seuraavassa jaksossa valmistamme vegaanista naan-leipää!

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *