Valmista herkullista vegeleikkelettä kotona
Maukas vegeleikkele on mainio leivänpäällinen ihan sellaisenaan.
Tiedäthän sen tunteen, kun pienestä lähikaupasta ei millään löydy vegaanisia leivänpäällisiä? Vaikka löytyisikin, ne ovat monesti kalliita, suolaisia ja pakkaukset pieniä. Kokeilin elää koko kesäkuun ostamatta kertaakaan kaupan valmistuotteita pitäytyen Hildén-juustoissa ja omissa kokeellisissa leikkeleissä. Vegaaniset kasvisruuat -ryhmän Tiina Peuranpään innoittamana päätin testata erilaisia yhdistelmiä ja lopputuloksena valmistui mainio vegeleikkele, josta saa suikaloimalla myös hienosti paistuvaa vegedöneriä. Aikaa kannattaa leikkeleen valmistamiseen varata tunnin verran, mutta lopputulos on sen väärti.
Vegeleikkele À la Vegelä
Reseptistä saa yhden pötkön n. 220 g.
Ainesosat:
200 g paketti maustamatonta kiinteää tofua
Gluteenijauhoa (esim. VegeMix)
Vegaanista sipulikeittojauhetta
Foliota
Höyrykeitin tai kattila, jossa on höyrytystaso
Valmista sipulikeittojauheesta lientä sekoittamalla pari teelusikallista puoleen lasilliseen vettä. Keittojauheesta kannattaa siivilöidä kuivana suurimmat sattumat pois. Seos saa olla melko maukas, varo kuitenkin laittamasta liikaa jauhetta, jottei lopulliseen leikkelemakkaraan tule liikaa suolaa. Laita tofu ja puolet liemestä tehosekoittimeen tai hienonna ne tasaiseksi massaksi sauvasekoitimella. Tofun hienontaminen blenderissä vaatii hiukan vaivaa ja lastalla auttamista. Maista ja jos kaipaat lisää makua lisää varovasti lientä, kunnes seos maistuu hyvältä. Jos haluat kokeilla muita makuyhdistelmiä, voit käyttää liemen asemasta valmiiksi maustettua tofua tai muita mausteita.
Kaada massa yleiskoneeseen, jossa on kiinni taikinakoukku ja lisää joukkoon 2 ruokalusikallista gluteenijauhoa. Sulje kansi ja käynnistä yleiskone. Jos taikinaa ei ala muodostua lorauta mukaan tilkka kylmää vettä ja lisää gluteenijauhoa lusikallinen kerrallaan, kunnes taikina alkaa muodostuu klöntiksi. Taikina saa olla paksua, kuin pullataikinamaista.
Repäise foliosta kaksi neliskulmaista arkkia ja muotoile taikinasta halutun mallinen pötkö. (Huomioi pötkön pituus höyrytysastian mukaan. Pötkön pitää mahtua höyryastiaan vaakatasossa.) Kääri pötkö ensimmäiseen folioon rullaamalla ja lopuksi päät sulkemalla sauman päälle. Aseta pötkö sauma alaspäin toisen folion päälle ja toista rullaus ja sulkeminen. Voit rullata pötköä varovasti pöydän päällä jos haluat makkaralle tasaisen muodon.
Laita kattilaan 3 cm vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Laita höyrytaso paikalleen ja folioitu makkara sen päälle. Laske lämpötilaa, mutta pidä vesi silti kiehuvana. Höyrytä makkaraa raotetun kannen alla 30 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota makkara pois höyrystä ja avaa folio varovasti sormia polttamatta. Kaada makkara pieneen matalareunaiseen vuokaan tai pellille leivinpaperin päälle. Voitele sitä sipulikeittoliemellä ja anna paistua uunissa 15 minuuttia. Siirrä makkara ilmatiiviiseen purkkiin ja laita se jääkaappiin. Parhaimmillaan leikkelemakkara on, kun se on saanut kunnollä levätä ja jäähtyä.
Vinkki!
Taikinamassasta saa tiiviimpää lisäämällä gluteenijauhoa. Jos jauhoa lisää tarpeeksi, taikina alkaa tuottaa sitkoa ja muuttuu rakenteeltaan leipämäisemmäksi.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen